Uw auto, Airco & milieu


Airco & milieu

Met ingang van 1 januari 2001 is er wat veranderd in de milieuwetgeving dat ook consequenties heeft voor auto`s met een airconditioninginstallatie. Hieronder staan naast deze consequenties een aantal tips met betrekking tot het gebruik en onderhoud van de airconditioninginstallatie in uw auto.

Koudemiddelen en wetgeving

De meeste auto airconditioningsystemen bevatten synthetische koudemiddelen, ook wel CFK- en HFK- houdende koudemiddelen genoemd. De meest voorkomende zijn CFK-houdende koudemiddel R12 ("freon" tot bouwjaar 1995) en het HFK-houdende koudemiddel R143A. Internationaal is de afspraak gemaakt om het gebruik van CFK`s gefaseerd uit te bannen. Vanaf 1 januari 2001 mogen CFK`s ook in Nederland niet meer als koelmiddel worden gebruikt.

Wat houdt dit nieuwe besluit in voor u en uw auto?

CFK verboden (R12), vanaf 1 oktober 2000 geldt een handelsverbod, CFK`s mogen niet meer worden verkocht en ook niet gratis ter beschikking worden gesteld. Vanaf 1 januari 2001 mogen CFK`s niet meer worden gebruikt voor service- onderhoudswerkzaamheden. Dat wil zeggen dat autoairco`s die CFK`s (R12) bevatten niet meer mogen worden bijgevuld.

Wat zijn de consequenties van die nieuwe regels voor uw airco installatie?

Bestaande installaties met CFK`s (R12) 1.) Als uw installatie lekdicht is en goed functioneert zijn er geen gevolgen, want u hoeft uw installatie dan niet bij te vullen. Bestaande installaties met HFK`s (R134A) Voor auto`s met airco`s met HFK-houdende koudemiddelen zijn geen nieuwe regels gekomen. Deze koudemiddelen mogen wel alleen toegepast worden in lekdichte installaties. Voor het onderhoud en installatiewerkzaamheden moet u gebruik maken van een Stekerkend bedrijf.

Onderhoud en controle

Tijdens het gebruik of door gebrek aan onderhoud kan het voorkomen dat er koudemiddel vrijkomt uit uw airco. Door regelmatige controle van de installatie wordt dit tot een minimum beperkt. Op grond van de Nederlandse wetgeving bent u als eigenaar van een auto voorzien van een airco, verplicht gebruik te maken van een erkend bedrijf. De stichting STEK in Utrecht is aangewezen als de instantie die koeltechnische onderhoud- en installatiebedrijven en monteurs erkent. Deze Stek erkenning is een waarborg dat de onderneming en de bij hem in dienst zijnde CFK-monteur bekend zijn met de mogelijke milieugevolgen van hun handelingen en daarom zorgvuldig omgaan met CFK- en HFK-houdende koudemiddelen.

Gebruikstips

Laat uw airco installatie minstens eens per jaar controleren. Voor installaties met een koudemiddelinhoud van 3 kilogram en meer is dit al verplicht. De installatie wordt dan door vakmensen gecontroleerd op de goede werking en zonodig gereinigd. Het smelten van de ijsafzetting op de leidingen veroorzaakt een plasje water onder de auto. Dit is een normaal verschijnsel als u de airco gebruikt.